Wanneer moet je ons bellen?

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap vinden de meeste bevallingen plaats en mag je onder onze zorg bevallen. Wanneer je het termijn van 42 weken zwangerschap nadert en de bevalling niet spontaan begint, zullen wij de zorg overdragen aan het ziekenhuis.

Begint de bevalling eerder dan 37 weken zwangerschap, dan dragen wij de zorg over aan het ziekenhuis, aangezien de bevalling dan te vroeg begonnen is.

Bel ons direct als je nog geen 37 weken bent en de weeën zijn begonnen, jouw vliezen zijn gebroken of als je ruim bloedverlies hebt.

Tegen het eind van de zwangerschap krijg je van ons uitgebreide informatie over de bevalling. Ook krijg je ‘belinstructies’ wanneer je ons mag en moet bellen.

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week op het spoednummer te bereiken: 023 5201290

Bel ons bij

 • Bloedverlies: zoals een hevige menstruatie met veel helder rood bloedverlies.

Een klein beetje slijmerig roze/rood bloedverlies is normaal bij de bevalling, dit is waarschijnlijk de slijmprop. In dat geval hoef je niet te bellen.

 • Weeën: weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Voorweeën zijn vaak onregelmatige korte samentrekkingen van de baarmoeder, die niet heftiger worden en kunnen afzwakken. Weeën verschillen duidelijk van voorweeën doordat ze steeds krachtiger worden en langer aanhouden. Ook worden de weeën op den duur regelmatig, waardoor je de weeënfrequentie kunt bijhouden.
   • Eerste bevalling: bel ons zodra je één à twee uur lang regelmatige weeën hebt, om de drie minuten, waarbij elke wee één minuut aanhoudt.
   • Al eerder bevallen: bel ons zodra je één à twee uur lang regelmatige weeën hebt, om de vijf minuten, waarbij elke wee één minuut aanhoudt.
 • Vliezen: bij het breken van de vliezen is het van belang de tijd op te schrijven en te kijken naar de kleur van het vruchtwater.
   • Is de kleur helder, roze of met witte vlokjes dan is dit een normale kleur. Breken in dit geval de vliezen ‘snachts, dan hoef je ons niet direct te bellen. Bel ons dan wel in de ochtend.
   • Is de kleur helder, roze of met witte vlokjes dan is dit een normale kleur. Breken in dit geval de vliezen ‘snachts, dan hoef je ons niet direct te bellen. Bel ons dan wel in de ochtend.
   • In sommige gevallen vertelt de verloskundige tijdens het spreekuur dat de baby nog niet volledig is ingedaald. Mochten de vliezen in dit geval breken, ga dan liggen en neem contact met ons op.
 • Ongerustheid: je mag altijd bellen bij vragen of ongerustheid.

Mochten er tijdens het spreekuur andere instructies zijn gegeven, dan zijn dat gepersonaliseerde instructies waar je, je aan mag houden.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info