Partners

Jij wordt vader! Een spannende tijd is aangebroken. Jullie beleven de zwangerschap zoveel mogelijk samen, maar het zal voor jouw vrouw/vriendin altijd anders zijn dan voor jou. Je beleeft de zwangerschap zoveel mogelijk mee en ondersteund haar waar nodig.

De bevalling komt op een gegeven moment ook steeds dichterbij en het begint bij de (aanstaande) partners te kriebelen. Hoe gaat dat allemaal precies en wat is mijn rol straks? Hoe kan ik mijn vrouw/vriendin zo goed mogelijk ondersteunen en wat moet ik vooral niet doen!?

Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen en uiteraard ook heel normaal zijn. Wij hebben hieronder een paar tips neer gezet voor de zwangerschap en bevalling. Daarnaast zijn wij even online gaan zoeken naar leuke sites en hebben wij ook gezocht naar leuke boeken. Hopelijk heb jij hier wat aan en kun je straks goed voorbereid en met plezier de zwangerschap en bevalling mee maken.

De zwangerschap

– Voor veel zwangeren is het fijn om af en toe de partner mee te nemen naar het spreekuur. Zeker op de momenten dat er belangrijke zaken worden verteld, kan het fijn zijn om een luisterend oor te hebben. Voor jou is het ook prettig om deze informatie rechtstreeks van ons te horen, in plaats van via jouw vriendin/vrouw. Uiteraard is het geen verplichting om mee te komen, maar een tip.

– Als jullie je samen goed willen voorbereiden op de bevalling, kunnen jullie een cursus volgen. Kijk voor het aanbod bij cursussen.

– Ga mee naar de echo’s. Wij merken dat veel partners het heerlijk vinden om even naar hun kleintje te kijken en voor de vrouwen is het fijn om dit samen met de partner te beleven. Niks is leuker dan samen te kijken op wie hij/zij het meest lijkt!

– De hormonen van een zwangere vrouw kunnen alle kanten op gaan. Kijk er niet gek van op als jouw vrouw/vriendin ineens heel boos of verdrietig wordt over iets wat in jouw ogen niks is. Probeer dit op zulke moment te beseffen, waarschijnlijk kunnen jullie er achteraf hard om lachen.

– Het lichaam van jouw vrouw/vriendin zal gaan veranderen. Sommige partners vinden het zeer aantrekkelijk terwijl andere partners merken dat zij vrijen toch wel erg spannend vinden. Weet dat vrijen in de zwangerschap geen kwaad kan voor jouw vrouw en de baby. Mocht vrijen echt afgeraden worden vanwege een medische reden, dan zal dit aan jullie verteld worden.De bevalling

– Het is handig om van te voren te weten wanneer jullie moeten bellen als de bevalling is begonnen. Dit staat in onze folder en zullen wij rond 35/36 weken ook bespreken. Vaak bellen de partners als de bevalling begonnen is.

– Praat samen in de zwangerschap al over de bevalling. Wat willen jullie niet en vooral wat lijkt jullie heel fijn. Wat verwacht jouw vriendin/vrouw van jou?

– Probeer rustig te blijven en er te zijn voor jouw vrouw/vriendin. Niet alle vrouwen vinden het fijn als de toekomstige vaders op hun telefoon zitten te spelen, tv zitten te kijken of een voetbaluitslag gaan opzoeken.  En heb geduld… want de meeste bevallingen vergen wel wat tijd.

– Rug masseren, in je hand laten knijpen, mee zuchten… Allemaal taken van de toekomstige ouder. Uiteraard zullen wij met jou meedenken en tips geven.

– Ga vooral niet in discussie! Zij heeft pijn en zal zich daar voor de volle 100% op focussen. Zij zal kort en bondig antwoorden en niet hele verhalen gaan afsteken. Stel dan ook vooral geen vragen waarop zij wel lang moet antwoorden.

Boeken

Ben jij op zoek naar een leuk boek over het vaderschap? Hieronder hebben wij enkele suggesties opgeschreven.

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun


‘U hebt een vrouw zwanger gemaakt en als het meezit, is het nog uw eigen vrouw ook.’ Zo begint dit boekje waarin Kluun met behulp van verhalen over zijn ‘eigen’ ervaringen aanstaande vaders de zwangerschap van hun vrouw door wil helpen. Kluun spiegelt het niet mooier voor dan het is: ‘de komende maanden zijn een horrorfilm en u bent de hoofdpersoon’. Met informatie over onder meer: de conceptie; de postejaculatieve depressie; een zwangerschapskalender voor mannen (Maand zeven: uw zoon weegt zoveel als een sixpack); nesteldrang; hormonen; seks tijdens de zwangerschap; zwangerschapscursussen; de prenatale depressie; bevallingsfobie; de officieuze en officiële kraamhulp; borstvoeding; nachtvoeding; seks na de bevalling etc. Bevat verder voorbeelden, tips, raad, wetenswaardigheden, websites en nuttige adressen, grappen en grollen, een verklarende woordenlijst en een verantwoording. Een vlotgeschreven, afwisselend praktisch, informatief, humoristisch en opbeurend boekje voor aanstaande vaders.

Babymanagement voor mannen – Henk Hanssen

Babymanagement is het onmisbare praktische handboek voor mannen die vader worden of net vader zijn. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s wordt grondig antwoord gegeven op alle vragen die (aanstaande) vaders zich stellen:

* Financiële planning: wat kost de opvoeding?
* Hoe voed en verschoon ik de baby?
* Wat is de beste babyfoon?
* En de meest praktische kinderwagen?
* Hoe combineer ik werk en privé-leven?
* Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen?
* Hoe houd ik de relatie met mijn partner verrassend?

Nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten: Babymanagement is hét boek om het plezier en de uitdaging van het vaderschap te ontdekken. En dat alles in een taal die veel mannen zal aanspreken.
Online

Online vind je niet zoveel informatie voor vaders, vergeleken met de sites voor aanstaande moeders. Wij hebben twee sites gevonden:


www.ikvader.nl
www.papaworden.nl

Een leuk boek als cadeau voor jouw vrouw/vriendin
Voor jou kan het leuk zijn om een boek te lezen over het aanstaande vaderschap, maar ook jouw vrouw/vriendin kan wel zin hebben in een boek vol met gekkigheid en leuke (herkenbare) anekdotes over de zwangerschap en bevalling. Een zwangere uit onze praktijk heeft zo een boek geschreven. Wij konden er zelf hard om lachen, omdat ondanks alle gekkigheid er ook zeker een kern van waarheid in schuil gaat. Dit boek heet: Zwanger The True Story – Charlotte Beumer.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info