Grote broer of zus

Ik word grote broer of zus!

Elk kind ervaart de zwangerschap anders; sommige kinderen zullen gezien hun leeftijd het nog niet begrijpen, waar andere zich zeer bewust zijn van het kleine kindje in jouw buik.

Wanneer vertellen?

De eerste 12 weken is het nog een onzekere periode in de zwangerschap. Sommigen van jullie zullen misschien de keuze maken om een nekplooimeting te doen. Wanneer vertel je dat hij of zij een grote broer/zus wordt?

Een zwangerschap duurt lang voor kinderen. Het kan dus soms verstandig zijn om even te wachten totdat je weet dat het een goede zwangerschap is. De termijnecho bij 10 weken is voor velen een mijlpaal en vaak wordt na deze echo het nieuws verteld aan familie en vrienden. Misschien is dit ook een goed moment om het bekend te maken aan de kinderen. Dit is natuurlijk een inschatting die jullie zelf moeten maken.

Wij adviseren wel om kinderen niet bij een eerste termijnecho mee te nemen. Als de zwangerschap niet goed blijkt te zijn levert dit soms nog vervelendere situatie op, dan dat het al is.

In de zwangerschap

Kinderen mogen van ons altijd meekomen voor de controle bij de verloskundige. Misschien kan jullie kindje(s) ons zelfs met de controles een beetje helpen. Het is voor hun natuurlijk ook een bijzondere periode en erg leuk als zij ook een taak hebben tijdens de zwangerschap.

Wij zien ook vaak dat er gewisseld moet worden van kamertjes. Doe dit niet op het laatste moment, zodat de kinderen het gevoel hebben dat zij naar een andere kamer mogen in plaats van moeten. Zij kunnen dan rustig wennen aan hun nieuwe kamer, voordat het broertje of zusje geboren wordt.

Wat boekjes lezen of een filmpje kijken met de kinderen over het grote broer/zus worden is natuurlijk ook een goede voorbereiding.

Tijdens de bevalling

Waar ga je bevallen? Thuis of ziekenhuis? Hoe ga je dat regelen met oppas? 
Vaak begint een bevalling in de nacht. Breng je dan de kleine weg of laat je hem/haar ophalen? Hoe je dit ook in jullie persoonlijke situatie regelt, het is toch vaak even een “momentje”.

Als je ervoor kiest om thuis te bevallen en jullie kindje(s) slapen goed door, kan het toch zijn dat jullie zoon of dochter wakker wordt. Wij adviseren om ervoor te zorgen dat er iemand beneden zit om jullie zoon of dochter te kunnen opvangen. 

Een goede buur achter de hand is soms ook goud waard. In sommige gevallen moet je misschien overhaast weg en is het niet handig als de oppas van ver moet komen. De buurman of buurvrouw achter de hand hebben, kan dan een goede (tijdelijke) oplossing zijn.

Als je merkt dat je aan het rommelen bent, zou je er voor kunnen kiezen om jullie kindje alvast uit logeren te laten. Dit geeft vaak rust in het bevallingsproces.

Als je in het ziekenhuis bevalt adviseren wij om niet de oppas op de gang te laten wachten met jullie kindje(s). Een bevalling kan langer duren dan verwacht en geeft vaak bij de kinderen veel spanning.

Wanneer en hoe ziet de kennismaking eruit?

Als de bevalling helemaal is afgerond, is het bellen een bijzonder moment om samen te doen. De bevalling is officieel helemaal afgerond als de verloskundige jullie heeft gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon of dochter.

Ben je in het ziekenhuis? Dan heb je in principe twee opties. Je kunt ervoor kiezen om jullie zoon/dochter naar het ziekenhuis te laten komen en daar kennis te laten maken, of je kunt kiezen om eerst naar huis te gaan en thuis de kennismaking te organiseren. Dit is geheel afhankelijk van jullie eigen wensen.

Wij adviseren wel om kinderen niet midden in de nacht wakker te maken voor de kennismaking. 
Wil je de kennismaking filmen of wil je foto’s van de kennismaking? Geef dit dan aan bij de verpleging of kraamverzorgster. Indien mogelijk kunnen zij dit misschien voor jullie regelen!

De kennismaking en kraamperiode

Natuurlijk is de geboorte voor jullie al een grote verandering in jullie leven, maar voor de grote broer(s) of zus(sen) is het ook een hele verandering. Sommige kinderen zijn een paar dagen van slag doordat ze toch een beetje uit hun ritme worden gehaald. Andere kinderen vinden de baby helemaal fantastisch en zijn er niet bij weg te slaan.

De kraamverzorgende kan jullie kindje(s) betrekken bij het verzorgen van de baby, hierdoor gaat jullie kindje(s) mogelijk ook de leuke kant van de baby inzien (indien hij of zij dat niet deed).

Naast de kraamverzorgster kunnen jullie zelf en de familie er ook voor zorgen dat de periode leuk is voor de oudste(n). Voor mama en de baby worden vaak cadeautjes meegenomen. Wat een positief effect heeft op de kinderen, is als zij zelf ook een cadeautje krijgen. Dit kan gegeven worden uit naam van de baby, maar kan ook gegeven worden door het betreffende familielid. 
Laat de andere oudste(n) ook maar lekker verwennen door opa/oma of familie. Willen ze de andere kinderen meenemen naar een speeltuin of andere leuke activiteit? Voor de kinderen is het soms heerlijk om even uit te razen en niet alleen maar bezig te zijn met de baby. Voor jullie biedt dat dagje ook even rust om wat bij te slapen en samen te genieten van jullie nieuwe aanwinst.

Wat wij hierboven aangegeven zijn uiteraard tips en absoluut geen verplichtingen. Elk gezin is anders en elk gezin zal het op zijn eigen manier doen.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info