Borstvoeding & Kunstvoeding

De keuze voor borstvoeding of kunstvoeding is persoonlijk en wij laten jou daar helemaal vrij in. We staan achter elke keuze die jij maakt en proberen jou daar zo goed mogelijk in te ondersteunen en te begeleiden. Om een goede keuze te maken, adviseren we jou om je goed in te lezen over borstvoeding en kunstvoeding.

Borstvoeding

Uit ruim 3000 wetenschappelijke onderzoeken, die over de hele wereld zijn uitgevoerd, is gebleken dat borstvoeding de beste keuze is voor je kindje. Het advies van The World Health Organisation (de WHO) is dan ook om 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en tot 2 jaar in combinatie met ander eten en drinken. Na 2 jaar kan er borstvoeding gegeven worden zolang moeder en kind dat willen.

Borstvoeding geven heeft veel voordelen. Het bevordert de hechting tussen moeder en kind, moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby. Borstvoeding geven heeft ook veel voordelen voor de moeder, zoals minder kans op borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, osteoporose en bloedarmoede. Er zijn nog veel meer voordelen van borstvoeding te benoemen, deze kun je hier terugvinden op www.borstvoeding.com.

Lukt het niet om genoeg te voeden, heb je geen tijd, wil je niet kolven op je werk of doe je liever een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding? Bedenk dan dat iedere voeding telt. De positieve effecten van moedermelk gelden ook (in mindere mate) als je een aantal voedingen per dag geeft of bijvoorbeeld alleen ’s ochtends en ’s avonds voedt. Het is ook mogelijk om alle voedingen af te kolven en dat met de fles te geven. 

Nog een paar informatieve sites over borstvoeding op een rijtje:

www.borstvoeding.com
www.lalecheleague.nl

www.borstvoeding.nl

Kunstvoeding

Je kunt ook kiezen voor het geven van kunstvoeding. Kunstvoeding is er in veel verschillende merken en soorten. Bij koemelkallergie in de familie kan het verstandig zijn om een hypo-allergene voeding te geven of een voeding op basis van geitenmelk. Voor meer informatie over kunstvoeding kun je terecht op de website www.voedingscentrum.nl.

Wil je meer weten over het geven van borstvoeding of kunstvoeding, dan kun je daar naar vragen tijdens je afspraak bij de verloskundige. 
Heb je specifieke vragen over borstvoeding en lijkt het je prettig om met een lactatiekundig hierover te praten? Je kunt ook een afspraak maken met onze lactatiekundige op haar borstvoedingsspreekuur.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info