Verloskunde

Jij bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Een spannende tijd breekt aan. Je hebt begrepen dat jij je moet aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Maar wat doet een verloskundige eigenlijk?

Een verloskundige is iemand die jou ondersteund tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed. Bij een verloskundige kun je al jouw vragen kwijt en jij mag haar altijd bellen in geval van spoed of ongerustheid.

Zwangerschap

Gedurende de zwangerschap zal de verloskundige je adviseren en jou en de baby goed in de gaten houden. Tijdens de zwangerschap kom jij langs op het spreekuur voor controles. Tijdens deze controles kijkt zij hoe jouw baby groeit, hoe jouw bloeddruk is, luistert zij het hartje en worden te regelen zaken of vragen besproken. In het begin zal je elke 4 weken op controle komen, maar des te verder jij zwanger bent, des te vaker kom jij langs.

Het controleschema staat hieronder weergegeven.

Aantal zwangerschapsweken

7 – 10 weken zwanger (eerste controle)
13 – 24 weken zwanger
24 – 30 weken zwanger
30 – 36 weken zwanger
Vanaf 36 weken zwanger

Vervolgafspraak

Om de 5- 6 weken
Om de 4 weken
Om de 3 weken
Om de 2 weken
Elke week

De bevalling

Tijdens de bevalling zal de verloskundige jou en jouw partner ondersteunen. Zowel thuis als in het ziekenhuis (poliklinische bevalling) is de verloskundige aanwezig. Zij zal verschillende controles uitvoeren en de baby goed in de gaten houden. Daarnaast geeft zij jullie tips om de bevalling zo goed mogelijk door te komen. Tijdens de bevalling kan het zijn dat het ziekenhuis de bevalling overneemt, omdat de baby bijvoorbeeld in het vruchtwater heeft gepoept of de bevalling niet vordert.

Het kraambed

Jij bent bevallen en jullie gaan met jullie kersverse baby naar huis, of je bent thuis bevallen en het kraambed is begonnen. Thuis zal de kraamverzorgster jullie ondersteunen in het ouderschap en de baby en moeder controleren. De verloskundige komt in de kraamweek een aantal keer langs om de controles te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info