Wat te regelen?

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden:

– Meld je het liefste voor 20 weken aan bij een kraamzorgorganisatie. Bijvoorbeeld bij ‘de kraamvogel’ via dekraamvogel.nl of bij ‘Regionale kraamzorg kennemerland’ via RKZ kraamzorg.nl.
– Informeer je zorgverzekeraar dat je zwanger bent en vraag een kraampakket aan (niet alle zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket).
– Informeer de huisarts en apotheek dat je zwanger bent.
– Gedurende de zwangerschap vragen wij naar je voorkeur voor de plaats van de bevalling. Mocht je graag in een ziekenhuis willen bevallen, zorg er dan voor dat je staat ingeschreven in het ziekenhuis. Per ziekenhuis is deze inschrijfprocedure verschillend, wij informeren je hierover tijdens het spreekuur.
– Indien jullie niet gehuwd zijn of geen geregistreerd partner zijn, is het van belang om tijdig de erkenning te regelen. Maak hiervoor een afspraak bij het gemeentehuis.
– Een zwangerschapscursus, dit is vrijblijvend maar wordt door ons wel aanbevolen. Zie ook Cursussen.
– Zorg dat aan het einde van de zwangerschap jouw bed op de juiste hoogste staat voor een eventuele thuisbevalling of voor de kraamzorg. De hoogte dient 80 cm te zijn vanaf de grond tot de bovenkant van het matras.

Verloskundigcentrum Velsen e.o.

Telefoon 023 5201205      E-mail verloskunde@velserbroek.info