De
bevalling

Wanneer contact je ons als je gaat bevallen? 


Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap vinden de meeste bevallingen plaats. Je kan dan onder onze zorg bevallen. Wanneer je de termijn van 42 weken zwangerschap nadert en de bevalling niet spontaan begint, zullen wij de zorg overdragen aan het ziekenhuis.

Wanneer bel je ons?

Als je 36 weken zwanger bent, krijg je van ons informatie over de bevalling. Wij zullen dan bespreken wanneer je ons moet bellen, de zogenaamde belinstructies.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, bel je ons altijd op het spoednummer. Wij zien hier 24 uur per dag op bereikbaar. Hieronder vind je de indicaties om ons te bellen.

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week op het spoednummer te bereiken: 085 0797082

Indicaties om ons te bellen

u

Bloedverlies

Tijdens de bevalling kun je wat (slijmerig) bloed verliezen. Hierbij kun je denken aan bloedverlies bij afvegen of een klein beetje in je onderbroek. Dit is roze of rood en meestal ook vermengd met de slijm van de slijmprop. Dit is allemaal normaal. Verlies je echter rood bloedverlies en is het net zoveel (of meer) als bij een menstruatie, bel ons direct.

u

Weeën

Weeën kun je herkennen als pijnlijke samentrekkingen in de buik. De pijn komt en gaat en je hebt tussendoor ook wat rust. Voorweeën zij onregelmatige korte samentrekkingen, deze zijn vaak niet pijnlijk en kunnen weer afzakken. Weeën zijn anders, omdat ze krachtiger worden en ook langer gaan aanhouden. Op een gegeven moment merk je dat echte weeën ook regelmatig komen en je deze goed kunt timen.
u

Eerst keer bevallen

Je belt ons bij regelmatige weeën die een of twee uur lang elke 3 minuten komen en waarbij de wee ongeveer een minuut duurt. Concreet heb je 1 minuut een wee, 2 minuten rust en komt de volgende wee.
u

Al eerder bevallen

Als je eerder bent bevallen houden we aan dat je belt bij weeën die een of twee uur lang elke 5 minuten komen. Daarbij duurt een wee ook 1 minuut. Concreet houdt dit in dat je 1 minuut een wee hebt en 4 minuten rust voordat de volgende wee weer komt.
u

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen start een bevallen met gebroken vliezen. De weeën zullen dan later op gang gaan komen. Als je vliezen breken hoef je niet altijd direct te bellen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar het tijdstip van het breken van de vliezen en naar de kleur van het vruchtwater:

  • Is de kleur helder, roze of met witte vlokjes? Dit is een normale kleur vruchtwater. Laat overdag altijd even weten dat vliezen zijn gebroken. Is het s ’nachts en heeft het een normale kleur, dan mag je gaan slapen en ons in de ochtend even bellen.
  • Is de kleur van het vruchtwater groen, bruin, geel of twijfel je over de kleur? Bel ons dan direct, ook in de nacht.
  • Het kan voorkomen dat wij tijdens het spreekuur zeggen dat de baby nog niet ingedaald is. Indien dan je vliezen breken, moet je gaan liggen en ons direct bellen.
Ben je nog geen 37 weken zwanger en je denkt dat de bevalling is begonnen?
Bel ons altijd direct!
085 0797082

Voel je je ongerust? Bel ons!

Bij ongerustheid of even niet weten wat je moet doen, mag je ons uiteraard altijd bellen. 
Zijn er met jou andere afspraken gemaakt dan bovenstaande instructies? Houdt deze dan alsjeblieft aan.

Veelgestelde vragen

Wie doet mijn bevalling?

Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!

Wie zijn er aanwezig bij een thuis bevalling?

Dit is allereerst helemaal aan jezelf. Sommige vrouwen wensen alleen hun partner bij de bevalling, anderen kiezen ervoor om hun moeder, zus, vriendin of vader bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Medisch gezien is de dienstdoende verloskundige aanwezig en wordt zij ondersteund door een kraamverzorgster. Wie jij verder bij de bevalling wilt hebben, mag je zelf kiezen. Let op: teveel mensen kan medisch gezien niet handig zijn. Wij zullen dit dan aangeven.

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?

Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Spaarne Gasthuis Zuid.

Wie doet de bevalling is het ziekenhuis?

Deze vraag heeft eigenlijk twee antwoorden. Het hangt er vanaf of jij in het ziekenhuis bevalt vanwege medische redenen of dat je gezond zwanger bent en het je eigen wens is. Als jij gezond zwanger bent en de bevalling voorspoedig verloopt, beval jij ‘poliklinisch’. Met een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige aanwezig en wordt zij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Heb jij tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan zal de verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige jouw bevalling begeleiden. Mocht je tijdens jouw bevalling een medische reden ontwikkelen (bijvoorbeeld niet vorderen van de bevalling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft), dan blijven wij zo lang mogelijk bij jou als jij dit wenst.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
 
info@verloskundigcentrumvelsen.nl

Locaties Praktijk

Locatie Velserbroek
Locatie IJmuiden I
Locatie IJmuiden II
Locatie Santpoort

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid