Prenatale screening

Wil jij de gezondheid van je baby laten onderzoeken? Aan het begin van je zwangerschap kun je ervoor kiezen om een onderzoek in te zetten. Wil je meer weten? Wij vertellen je over de screening van het syndroom van Down, Edwards en Patau en/of de 13 en 20 weken echo.

Er is een onderzoek die je informeert of je baby mogelijk het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft, namelijk de NIPT test.

NIPT

De ‘Niet Invasieve Prenatale test’ is een bloedonderzoek. Er wordt bij jou bloed afgenomen en in het bloed wordt het DNA van de placenta onderzocht. Door naar het DNA te kijken kunnen de onderzoekers zien of de baby mogelijk een van de syndromen heeft. Indien er vermoeden zijn op een syndroom, zal de vruchtwaterpunctie of vlokkentest aangeboden worden. Deze testen geven dan zekerheid. Indien de NIPT aangeeft dat er geen sprake is van een syndroom, is vervolgonderzoek niet noodzakelijk.

De NIPT is een veilige test, omdat het alleen om bloedafname gaat. De vruchtwaterpunctie of vlokkentest geven een risico op een miskraam. Het wel of niet laten uitvoeren van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest is nog altijd jouw eigen keuze.

De NIPT wordt gedaan vanaf 11 weken. Meer info over de NIPT.

Wat is handig om te weten?

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

13 weken echo

Sinds september 2021 is er in Nederland gestart met de 13 weken echo. De 13 weken echo wordt ook wel het ETSEO (Eerste Termijn Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd. Het is een medisch echoscopisch onderzoek dat wordt uitgevoerd tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap.

Deze echo lijkt veel op de 20 weken echo, maar vindt plaatst in een vroeg stadium van de zwangerschap. Er wordt net als de 20 weken echo gekeken naar eventuele aangeboren structurele lichamelijk afwijkingen, die al zichtbaar zijn bij deze termijn van de zwangerschap. Net als bij alle onderzoeken naar de gezondheid van je baby is de 13 weken echo laten uitvoeren een eigen keuze. Als je het ETSEO wil laten uitvoeren doe je automatisch mee met een studie naar de voor en nadelen van deze echo (IMITAS studie).

Meer informatie over de 13 weken echo.

Heb je hierover vragen?

Heb je vragen over informatie over de onderzoeken en/of wil je een gesprek hierover met ons? Laat het ons weten.

20 weken echo (SEO)

De Twintig Weken echo wordt ook wel de SEO genoemd. SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats rond de 19 weken. Tijdens dit onderzoek wordt de baby door middel van een echo, van top tot teen nagekeken. De organen en structuren die goed zichtbaar zijn, zullen worden bekeken. Naast de organen en structuren, wordt er ook gekeken naar de groei van de baby en de locatie van de placenta (moederkoek). 
Meer informatie over de 20 weken echo.

Meer info over de 20 weken echo (SEO).

Pretecho’s

Ben jij nieuwsgierig naar jullie baby en wens je graag een echo? Je kunt voor meer informatie kijken op de website van het Echocentrum.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik informatie over de onderzoeken naar de gezondheid van mijn baby?

Indien je informatie wenst over de onderzoeken naar de gezondheid van je baby, informeren wij je aan het begin van de zwangerschap. Je krijgt dan verschillende informatieboekjes mee en wij geven je advies. Wil je liever jezelf alvast voorbereiden of wil je nog informatie nalezen? Op onze website benoemen wij ook de verschillende onderzoeken. Kijk ook op de website van het RIVM: pns.nl.

Zijn alle testen veilig?

De Combinatietest, NIPT en 20 weken echo, zijn veilig voor jou en de baby. Deze bestaan uit bloedafname en/of een echo, beide kunnen geen kwaad voor de zwangerschap. Wel is het belangrijk om te beseffen dat als er iets wordt gevonden bij de onderzoeken, jullie de keuze kunnen krijgen voor vervolgonderzoek. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Aan deze testen zit wel een miskraamrisico. Hierover zullen wij jullie ook voorlichting als wij de prenatale screening bespreken.

Wat vinden jullie, onderzoeken ja of nee?

De keuze om onderzoeken te laten doen naar de gezondheid van je baby is helemaal je eigen keuze. Tijdens de zwangerschap leggen wij je uit wat de onderzoeken inhouden en hoe deze worden uitgevoerd. Daarna bespreken wij ook hoe jullie daarover denken. Dit is voor iedereen anders. Sommige (toekomstige) ouders vinden dat elk kindje voor hun welkom is. Anderen willen het graag weten als er iets met het kindje is. En er zijn koppels die aangeven dat zij een kindje met een aandoening wel erg heftig zouden vinden en hierover zouden moeten nadenken. Voor iedereen heeft het testen een andere betekenis en deze maakt ook of je de test wel/niet wilt laten doen. Wij zijn er als verloskundigen om jullie te helpen met het maken van de juist keuze voor jullie als partners/gezin.

Staat jouw vraag hierboven niet tussen?
Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
 
info@verloskundigcentrumvelsen.nl

Locaties Praktijk

Locatie Velserbroek
Locatie IJmuiden I
Locatie IJmuiden II
Locatie Santpoort

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid