Goed voorbereid tijdens je zwangerschap

In een zwangerschap krijg je veel informatie. Zeker de eerste keer kan deze informatie best op je afkomen. Wij zullen jullie tijdens het spreekuur uitgebreid informeren. Hieronder hebben we de informatie ook nog even op een rij gezet, zodat je het rustig kunt nalezen.

Praktische zaken

We hebben een zevental zaken die belangrijk zijn om te regelen op een rijtje gezet:

N
Aanmelden bij een kraamzorgorganisatie. Wij adviseren Regionale Kraamzorg Kennemerland of De Kraamvogel.

Tip: Regel kraamzorg voor 20 weken zwangerschap.

N
Laat je zorgverzekeraar weten dat je zwanger bent en vraag het kraampakket aan (vraag na of hier kosten aan verbonden zijn voor je).
N
Laat je huisarts en apotheek weten dat je zwanger bent.
N
Wij vragen tijdens de zwangerschap waar je wenst te bevallen. Wil je in een ziekenhuis bevallen? Zorg dan dat je bekend bent in dat ziekenhuis, zodat je een ponsplaatje/pasje hebt.
N
Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan dien je de baby voor 24 weken zwangerschap te erkennen bij het gemeentehuis.
N
Veel vrouwen hebben baat bij een zwangerschapscursus. Dit is per persoon verschillend. Heb je interesse en wil je advies? Vraag ernaar tijdens het spreekuur of kijk op onze cursus pagina.
N
Zet je bed op klossen of gebruik hiervoor bierkratjes. Het verhogen van het bed naar 80 centimeter vanaf de grond is noodzakelijk voor een eventuele thuisbevalling, maar ook voor de kraamzorg.

Tip & Advies

Een zwangerschapscursus, voorlichting in de avond en/of EHBO-cursus voor baby’s en zuigelingen. 
In onze regio zijn een aantal cursussen mogelijk. Hier vind je een paar adressen van aanbieders in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wie doet mijn bevalling?

Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!

Maken jullie gebruik van een geboorteplan?

Aan het einde van de zwangerschap gaan wij met jou (en je partner) de bevalling bespreken. Het geboorteplan hoort hier zeker bij. Deze krijg je van ons mee tijdens de zwangerschap en kun je thuis samen invullen. Heb je geen behoefte om deze in te vullen? Geen probleem, het geboorteplan is vrijblijvend.

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?

Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Spaarne Gasthuis Zuid.

Kan ik jullie bellen voor praktische vragen?

Dat kan en mag zeker. Wij zijn er om jullie te begeleiden door de gehele zwangerschap. Hier horen ook zeker praktische vragen bij. Je kunt onze assistente bellen op het nummer 085-0797080 of stuur ons een e-mail met je vraag naar verloskunde@velserbroek.info.

 Staat jouw vraag hierboven niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
 
info@verloskundigcentrumvelsen.nl

Locaties Praktijk

Locatie Velserbroek
Locatie IJmuiden I
Locatie IJmuiden II
Locatie Santpoort

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid