Na de geboorte

Wat te regelen na de geboorte van je kindje?

Geboorteaangifte

De geboorteaangifte moet, binnen drie werkdagen na de geboorte van de baby, worden gedaan. Om aangifte te kunnen doen, moet er een afspraak gemaakt worden bij de gemeente. De aangifte kan worden gedaan door de vader of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Vergeet niet een legitimatiebewijs van beiden ouders en (eventueel) het trouwboekje mee te nemen.

Verzekering

De verzekering moet tijdens de kraamweek op de hoogte gesteld worden van de geboorte van jullie zoon of dochter. Hij of zij zal bij jouw verzekering bijgeschreven worden, zodat jullie kind ook verzekerd is.

Vitamine K voor de baby

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Bij een tekort hieraan, kunnen er bloedingen optreden. Pasgeborenen hebben nog geen vitamine K voorraad in de lever en aanmaak van vitamine K in de darmen. Direct na de bevalling krijgen alle pasgeborenen vitamine K toegediend. Borstgevoede baby’s krijgen vanaf de 8e dag na de bevalling, dagelijks vitamine K. Bij kunstvoeding is de vitamine K al toegevoegd.

Vitamine D voor de baby

In de nieuwe voedingsrichtlijnen voor zuigelingen en peuters van de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat dat baby’s vanaf twee weken tot vier jaar vitamine D nodig hebben. Verdere informatie hierover krijgt u via het consultatiebureau.

Anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. Het is van belang om na te denken wat het best bij jou past. Bij het afsluiten van het kraambed zullen wij hier verder op in gaan. Ter voorbereiding verwijzen wij graag naar de volgende website: anticonceptie.nl

Kinderwens

Heb jij nog een kinderwens of probeer jij zwanger te worden? Na een eerdere zwangerschap is het advies om een jaar te ‘ontzwangeren’, voordat jullie weer proberen zwanger te worden. Denk ook nog even aan de volgende zaken voordat jij weer zwanger wordt. Slik foliumzuur vanaf het moment dat jij stopt met gebruik van anticonceptie en eet gevarieerd en gezond. Wees kieskeurig met medicatie gebruik of vraag dit na bij jouw huisarts. Probeer niet meer te roken en geen alcohol te gebruiken.

Wil jij controleren of jij begint aan een gezonde start van de zwangerschap? Vul dan de vragenlijst in op zwangerwijzer.nl en ontvang tips. Vind jij het fijn om ons voor de zwangerschap al te spreken en adviezen te ontvangen zodat jij zo gezond mogelijk zwanger wordt? Dit kan, wij bieden een zogenaamd kinderwensconsult aan.

Een kinderwensconsult wordt niet altijd vergoed door jouw verzekering.
Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
 
info@verloskundigcentrumvelsen.nl

Locaties Praktijk

Locatie Velserbroek
Locatie IJmuiden I
Locatie IJmuiden II
Locatie Santpoort

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid