Veelgestelde vragen
– FAQ –
Onze Praktijk
Hoe groot en ervaren is jullie team?
Wij werken met vier vaste verloskundigen. Onze manier van werken is in deze regio uniek. Elke dag zullen er twee verloskundigen voor jullie klaar staan. Zo zorgen wij ervoor dat er altijd een verloskundige van onze praktijk aan jouw bed komt, ook in het geval van drukte. Bekende gezichten, tijd hebben voor de zorg en bij de bevalling blijven ook als je tijdens de bevalling wordt overgenomen door het ziekenhuis, daar staan wij voor.
Alle verloskundigen hebben veel ervaring en hebben al bij vele bevallingen aanwezig mogen zijn. Je bent bij ons in goede handen!
Wat doet een verloskundige?
Deze vraag wordt ons nog regelmatig gesteld en is een hele logische vraag. Je bent zwanger, je meldt je aan bij een praktijk, maar wat doet een verloskundige dan precies? Als je gezond zwanger bent zijn wij verantwoordelijk voor jouw zwangerschap, bevalling en kraambed. Wij begeleiden jullie door elke fase heen en controleren jou en de baby. Op onze website geven wij hier meer uitleg over.
Ik ben niet zwanger, wel een kinderwens.
Veel mensen denken dat een verloskundige alleen voor mensen is die daadwerkelijk zwanger zijn. Maar dit is zeker niet waar! Hebben jullie een kinderwens? En vind je het fijn om met ons te praten over het zwanger worden? Bel ons dan voor een afspraak en wij zullen je vragen beantwoorden en alvast informatie meegeven.
Jouw
Zwangerschap
Heb ik tijdens mijn zwangerschap altijd dezelfde verloskundige?
Wij werken met meerdere verloskundigen. Dit houdt in dat je ook verschillende gezichten kunt treffen in de zwangerschap. Vind je het fijn om maar 2 of 3 verloskundigen te zien in de zwangerschap? Of wens je het hele team te leren kennen? De keuze is helemaal aan jou en we passen het aan naar jouw wensen.
Maken jullie gebruik van een geboorteplan?
Aan het einde van de zwangerschap gaan wij met jou (en je partner) de bevalling bespreken. Het geboorteplan hoort hier zeker bij. Deze krijg je van ons mee tijdens de zwangerschap en kun je thuis samen invullen. Heb je geen behoefte om deze in te vullen? Geen probleem, het geboorteplan is vrijblijvend.
Kan ik jullie bellen voor praktische vragen?
Dat kan en mag zeker. Wij zijn er om jullie te begeleiden door de gehele zwangerschap. Hier horen ook zeker praktische vragen bij. Je kunt onze assistente bellen op het nummer 085-0797080 of stuur ons een e-mail met je vraag naar verloskunde@velserbroek.info.
Prenatale
Screening
Hoe krijg ik info over de onderzoeken naar de gezondheid van mijn baby?
Indien je informatie wenst over de onderzoeken naar de gezondheid van je baby, informeren wij je aan het begin van de zwangerschap. Je krijgt dan verschillende informatieboekjes mee en wij geven je advies. Wil je liever jezelf alvast voorbereiden of wil je nog informatie nalezen? Op onze website benoemen wij ook de verschillende onderzoeken. Kijk ook op de website van het RIVM: pns.nl.
Wat vinden jullie, onderzoeken ja of nee?
De keuze om onderzoeken te laten doen naar de gezondheid van je baby is helemaal je eigen keuze. Tijdens de zwangerschap leggen wij je uit wat de onderzoeken inhouden en hoe deze worden uitgevoerd. Daarna bespreken wij ook hoe jullie daarover denken. Dit is voor iedereen anders. Sommige (toekomstige) ouders vinden dat elk kindje voor hun welkom is. Anderen willen het graag weten als er iets met het kindje is. En er zijn koppels die aangeven dat zij een kindje met een aandoening wel erg heftig zouden vinden en hierover zouden moeten nadenken. Voor iedereen heeft het testen een andere betekenis en deze maakt ook of je de test wel/niet wilt laten doen. Wij zijn er als verloskundigen om jullie te helpen met het maken van de juist keuze voor jullie als partners/gezin.
Zijn alle testen veilig?
De Combinatietest, NIPT en 20 weken echo, zijn veilig voor jou en de baby. Deze bestaan uit bloedafname en/of een echo, beide kunnen geen kwaad voor de zwangerschap. Wel is het belangrijk om te beseffen dat als er iets wordt gevonden bij de onderzoeken, jullie de keuze kunnen krijgen voor vervolgonderzoek. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Aan deze testen zit wel een miskraamrisico. Hierover zullen wij jullie ook voorlichting als wij de prenatale screening bespreken.
Jouw
Bevalling
Wie doet mijn bevalling?
Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!
Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?
Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Spaarne Gasthuis Zuid.
Wie zijn er aanwezig bij een thuis bevalling?
Dit is allereerst helemaal aan jezelf. Sommige vrouwen wensen alleen hun partner bij de bevalling, anderen kiezen ervoor om hun moeder, zus, vriendin of vader bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Medisch gezien is de dienstdoende verloskundige aanwezig en wordt zij ondersteund door een kraamverzorgster. Wie jij verder bij de bevalling wilt hebben, mag je zelf kiezen. Let op: teveel mensen kan medisch gezien niet handig zijn. Wij zullen dit dan aangeven.
Wie doet de bevalling is het ziekenhuis?
Deze vraag heeft eigenlijk twee antwoorden. Het hangt er vanaf of jij in het ziekenhuis bevalt vanwege medische redenen of dat je gezond zwanger bent en het je eigen wens is. Als jij gezond zwanger bent en de bevalling voorspoedig verloopt, beval jij ‘poliklinisch’. Met een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige aanwezig en wordt zij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Heb jij tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan zal de verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige jouw bevalling begeleiden. Mocht je tijdens jouw bevalling een medische reden ontwikkelen (bijvoorbeeld niet vorderen van de bevalling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft), dan blijven wij zo lang mogelijk bij jou als jij dit wenst.
Wat is het voordeel van thuis bevallen?
Als je gezond zwanger bent en jouw bevalling voorspoedig verloopt, is thuis bevallen veilig. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken. Deze onderzoeken laten ook zien dat de thuis situatie zorgt voor minder ingrepen. De thuissituatie is vertrouwd, geeft rust en het is erg fijn dat je niet meer onderweg hoeft met weeën of na je bevalling richting huis. Jullie baby wordt geboren in zijn of haar eigen huis. Geen vreemde bacteriën of geuren. Voor de partner kan een thuis bevalling ook prettig zijn. Zo heb je je eigen spullen, kun je af en toe even een broodje maken voor jezelf of die lekkere kop koffie inschenken.
Waar zal ik bevallen, wat is jullie advies?
Hier hebben wij geen mening over! Als je medisch gezien geen reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen, is deze keuze volledig aan jou zelf. Kies wat het meeste rust gaat geven. Of dit poliklinisch is of thuis, wij zullen de bevalling begeleiden. Het kan zijn dat jij en je partner er anders over denken. Dan kan het prettig zijn om hierover te praten met ons tijdens een controle. Geef dit bij ons aan, dan zorgen wij ervoor dat hier extra tijd voor wordt vrijgemaakt.
Kraamzorg
Wat doet een kraamverzorgster?
Tijdens de kraamweek komen wij een aantal keer langs. Dit is meestal om de dag. De kraamverzorgster is elke dag bij jullie thuis voor het controleren van moeder & baby, voor adviezen en tips, voor hulp bij de voeding en eventueel wat huishoudelijk werk. De kraamverzorgster houdt goed in de gaten of alles goed gaat met de gezondheid van moeder en kind. Indien zij zich zorgen maakt, neemt zij contact met ons op.
Wat kost kraamzorg?
Of de kraamzorg geld kost, hangt af van hoe je verzekerd bent. In bepaalde aanvullende pakketten wordt de kraamzorg 100% vergoed. In alle andere gevallen is en sprake van een eigen bijdrage. Deze bedraagt in 2020 € 4,50 per uur. Soms kan het verstandig zijn om voor het nieuwe jaar de verzekering op te hogen, zodat deze kosten wel gedekt worden.
Welke kraamzorg organisatie keuze heb ik?
Wij werken in de regio samen met verschillende kraambureau’s. In deze regio hebben wij onder andere Regionale Kraamzorg en De Kraamvogel. Daarnaast zijn er ook verschillende ZZP-ers die kraamzorg aanbieden. Wat jouw voorkeur heeft is persoonlijk. Wij adviseren jou om de websites te bekijken en eventueel contact met hen op te nemen als je vragen hebt. Wil je thuis bevallen? Dan is het wel belangrijk dat de kraamverzorgster ondersteuning biedt tijdens de thuis bevalling.
Helpt de kraamverzorgster ook bij mijn huishouden?
Dit is afhankelijk van hoeveel uur zorg jij afneemt. Des te meer uren kraamzorg des te meer huishoudelijke taken worden er gedaan. Wat wij echter goed willen benadrukken is dat de kraamverzorgster er niet is voor het huishouden. De gezondheid van moeder en kind en hulp bij voeding is prioriteit 1. Het kan zijn dat daar veel tijd in gaat zitten en daardoor weinig tijd overblijft voor het huishouden. De kraamverzorgster komt voor het medische aspect en de hulp bij het ouderschap (met tips en adviezen). Het huishouden komt op een laatste plaats.
Neem contact met ons op en we helpen je graag.
Contact
085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
info@verloskundigcentrumvelsen.nl
Aanmelden
Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.