De voorbereiding voor je bevalling
Rondom de bevalling zijn er een aantal zaken die geregeld en voorbereid dienen te worden. Lees hier wat je allemaal kunt voorbereiden en regelen voor een bevalling thuis of een bevalling in het ziekenhuis.
Thuis Bevallen
Bij een thuisbevalling, adviseren wij jou om te denken aan de volgende zaken:
- Vraagt een kraampakket aan bij je verzekering.
- Zet je bed op klossen of gebruik hiervoor bijvoorbeeld kratten (bier). De bovenkant van het matras moet minimaal 80 cm vanaf de grond te zijn.
- Een ondersteek of po kan handig zijn (geen verplichting)
- De (slaap)kamer waar je gaat bevallen, moet je goed kunnen verwarmen.
- Verlichting in deze kamer goed.
- Voor het verwarmen van kleren en doeken, hebben wij twee kruiken nodig.
- Bescherm je matras met een waterdichte molton of een zeiltje (zit meestal in kraampakket)
- Zet alle benodigdheden voor de bevalling alvast klaar in de (slaap)kamer waar je gaat bevallen.
- Heb je al kindje(s)? Zorg voor oppas.
- Denk aan vervoer, voor het geval dat wij ons toch moeten verplaatsen richting het ziekenhuis vanwege een medische reden.
- Zorg dat je altijd een vluchttas klaar hebt staat voor het ziekenhuis. Daarin zit: ponsplaatje van het ziekenhuis, verzekeringsgegevens, fototoestel, kleding voor moeder en kind, de Maxi-Cosi en ons mapje van de praktijk.
Onze locaties
Aletta Jacobstraat 200 – 220
1991 PW Velserbroek
Locatie IJmuiden
Kennemerlaan 80
1972 ER IJmuiden
Locatie Scheldestraat
Scheldestraat 101
1972 TL IJmuiden
(bij huisartsen Faber en Falke)
Locatie Santpoort
Burg. Weertsplantsoen 108
2071 PK Santpoort-Noord
Bevallen in het ziekenhuis
Wil je in het ziekenhuis bevallen (poliklinisch)? Regel dan het volgende:
- Vraag een kraampakket aan bij je verzekering.
- Zet je bed op klossen of gebruik hiervoor bijvoorbeeld kratten (bier). De bovenkant van het matras moet minimaal 80 cm vanaf de grond te zijn. Dit is nodig voor de kraamzorg of als je toch onverwachts thuis bevalt.
- Bescherm je matras met een waterdichte molton of een zeiltje (zit meestal in kraampakket)
- Heb je al kindje(s)? Zorg voor oppas.
- Denk aan vervoer naar het ziekenhuis. Wij mogen jullie niet meenemen in onze auto.
- Zorg dat je altijd een vluchttas klaar hebt staat voor het ziekenhuis. Daarin zit: ponsplaatje van het ziekenhuis, verzekeringsgegevens, fototoestel, kleding voor moeder en kind, de Maxi-Cosi en ons mapje van de praktijk.
Samenwerking met
Veelgestelde vragen
Wie doet mijn bevalling?
Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!
Wie zijn er aanwezig bij een thuis bevalling?
Dit is allereerst helemaal aan jezelf. Sommige vrouwen wensen alleen hun partner bij de bevalling, anderen kiezen ervoor om hun moeder, zus, vriendin of vader bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Medisch gezien is de dienstdoende verloskundige aanwezig en wordt zij ondersteund door een kraamverzorgster. Wie jij verder bij de bevalling wilt hebben, mag je zelf kiezen. Let op: teveel mensen kan medisch gezien niet handig zijn. Wij zullen dit dan aangeven.
Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?
Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Spaarne Gasthuis Zuid.
Wie doet de bevalling is het ziekenhuis?
Deze vraag heeft eigenlijk twee antwoorden. Het hangt er vanaf of jij in het ziekenhuis bevalt vanwege medische redenen of dat je gezond zwanger bent en het je eigen wens is. Als jij gezond zwanger bent en de bevalling voorspoedig verloopt, beval jij ‘poliklinisch’. Met een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige aanwezig en wordt zij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Heb jij tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan zal de verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige jouw bevalling begeleiden. Mocht je tijdens jouw bevalling een medische reden ontwikkelen (bijvoorbeeld niet vorderen van de bevalling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft), dan blijven wij zo lang mogelijk bij jou als jij dit wenst.
Contact
085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed
info@verloskundigcentrumvelsen.nl
Aanmelden
Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.